miercuri, 17 februarie 2016

Tehnici de brodat. Puncte de cusatura. Partea 1.

Broderiile romanesti sunt diferite de la o zona etnografica la alta, vizual, dar au cateva puncte de cusatura comune. Punctul de cusatura reprezinta modalitatea tehnica folosita atat cu rol functional cat si cu rol decorativ. Prin repetarea punctelor de cusatura s-au obtinut motive traditionale, compozitii ornamentale si decorative, de la cele mai simple la cele mai complexe variante. 
Multe din motivele brodate de strabunii nostri sunt foarte migaloase si fine. Iar asocierea cu materiale scumpe, fir de matase, panza marchizet, teluri de aur, fluturi si alte materiale pretioase au dat nastere la tinute elaborioase si sofisticate pentru acea vreme. E de apreciat faptul ca firele de bumbac colorat nu se gasea si era foarte scump, fapt pentru care, multe din cusaturi sunt incepute in anumite culori si sunt terminate in alte culori. De multe ori au modificat modelul pentru a fi mai interesant si a nu se observa ca nu le-au ajuns ata cu care au cusut initial.
Pentru a putea realiza si voi sau reinvia o parte din minunatiile lucrate alta data va prezint tehnicile de cusaturi romanesti.
Va prezint punctele de cusatura pe etamina pentru ca este o panza mai rara si sa vad firele cu usurinta, astfel veti intelege aceste puncte de cusatura mai usor.



Punct inaintea acului: Acul este introdus in panza si scos pe linie orizontala dupa 2-3 fire, in functie de grosimea panzei, si se repeta procedeul. Rezultatul vizual este de o linie orizontala intrerupta. Se utilizeaza mai mult la prinderea a doua materiale.


Punctul inaintea acului


Punctul in urma acului: Se introduce acul pe fata, la jumatatea distantei si se trece pe dos peste trei distante. Acest procedeu se repeta. Pe fata materialului rezulta o linie intrerupta orizontala. Se folosea mai mult la coaserea a doua materiale, unul de altul.


Punctul in urma acului


Punct in urma acului


Punctul tighel: Se utilizeaza mult la conturarea modelelor


Punctul de tighel cu o fata

Punctul de tighel cu o fata

  1. cu o fata -  Se lucreaza la fel ca punctul in urma acului fara a lasa spatii neacoperite. Arata ca o insiruire de liniute fara spatii.
  2. cu doua fete - Se lucreaza ca si punctul inaintea acului si se revine din cealalta directie. Arata ca o insiruire de liniute fara spatii  pe fata si pe dos.

Punctul de tighel cu doua fete

Punctul de ocol: Punctul de ocol se realizeaza in doua etape, odata de la stanga la dreapta numarand un numar de fire egale pe vertical si se trece cu acul pe orizontal, pe dos, apoi se  numara in sens invers vertical si se iau cu acul acelasi numar de fire orizontal trecand acul pe dos. Acest procedeu se repeta pe sens invers, de la dreapta la stanga trecand cu acul pe vertical, pe dos, si se unesc liniile.


punctul de ocol prima etapa

Punctul de ocol adoua etapa

Punctul de ocol a doua etapa


In partea 2 si 3 descriu alte tipuri de cusatura. :)

Un comentariu:

  1. Buna ziua! Am o rugăminte.E prima dată când încerc să brodez și nu știu ce puncte sa fac la modelul meu. E un fluture măricel, cam 10 cm , și nu știu cum să fac aripile. Unde as putea să trimit o poza cu modelul să vedeți cum este?

    RăspundețiȘtergere